Religionsfriheden er mere og mere truet. To tredjedele af verdens befolkning lever i lande, hvor religiøse mennesker diskrimineres (33 lande) eller decideret forfølges (28 lande). I de værste områder er der tale om kidnapning, slavegørelse, voldtægt eller drab. Især forfølgelse af kristne er udbredt og voksende.
De skyldige i de anti-religiøse overgreb er autoritære regeringer (4,5 milliarder mennesker), etnisk nationalisme (1,5 milliarder mennesker) og muslimsk ekstremisme (1,1 milliarder mennesker). I nogle lande forfølges religiøse mennesker af enhver tro, fordi de anses af magthaverne for at udgøre en trussel mod statens politiske ensretning (f.eks. Kina). I andre lande forfølges mennesker, der har en anden religiøs tro end dén religion, der er grundlæggende for statens identitet (f.eks. Indien). Beskyldninger om blasfemi mod Islam resulterer flere steder i optøjer og lynchninger (f.eks. Pakistan). Endelig er især kristne udsat for militante islamisters overgreb i områder, hvor ikke-statslige organisationer forsøger at udrense befolkningen for andre mennesker end rettroende muslimer (f.eks. dele af Mellemøsten og Afrika, især Burkina Faso, Nigeria og Mozambique).
Når de skyldige er magthavere sker diskrimineringen ofte gennem lovgivning der f.eks. gør det strafbart at konvertere til kristendom (f.eks. Indien) eller bygge kirker (f.eks. Saudi Arabien). I grove tilfælde kan der ske voldshandlinger såsom drab eller kidnapning af unge piger, tvangsægteskab og konvertering til Islam (f.eks. Nigeria). Hensigten i den slags tilfælde kan være blandet men etnisk udrensning er ofte en medvirkende årsag.
Artikel 18 i FN’s menneskerettighedserklæring fra 1948 fremhæver den grundliggende ret for ethvert menneske til frit at tænke, danne sig en mening og at vælge en religion. I dag lever de fleste mennesker under forskellige former for tvang og indskrænkning i den basale menings- og religionsfrihed inklusiv ret til at praktisere sin religiøse tro, hvilket er grundliggende for menneskets værdighed og for et velfungerende samfund.
I de senere år er der sket en yderligere indskrænkning i religionsfriheden (artikel 18) og ytringsfriheden (artikel 19) i flere vestlige lande såsom Canada, England, Danmark m.fl. I Finland er der eksempelvis rejst straffesag mod den tidligere justitsminister og læge Päivi Räsänen for et tros-baseret indlæg på Twitter og for tyve år tidligere at have udgivet en pjece om Mosebogens skabelsesretning ”..som mand og kvinde skabte han dem..”, da anklagemyndigheden mente, at dette udsagn overtræder finsk lovgivning om diskrimination og had-tale mod homoseksuelle.
Indskrænkninger af religions- og ytringsfriheden breder sig i disse år fra diktaturer i udviklingslande til såkaldt ”progressive” velstandslande i vores egen kulturkreds. Udviklingen risikerer at bidrage til voldsomme spændinger, der truer med at splitte samfund i eksplosive konflikter.
Grundliggende frihedsrettigheder bør forsvares til det yderste.
/jh
Kilde:
Persecuted and Forgotten?
A report on Christians oppressed for their faith 2022-2024