Seneste nr. * English * Arkiv * Breve * Om VERO

Hokus pokus

Hokus Pokus

nr. 3, 2002
   
Lederen
Opstandelsens betydning
De syges salvelse
Relikvier
Kroppens mysterier
Cølibatet
Bordbøn
At gå ind
Atesitisk kommentar til bordbøn

Leder: "Hoc est corpus meum.." 

Da den katolske gudstjeneste blev fejret på latin, udtalte præsten disse ord under forvandlingen af brødet og vinen til Kristi legeme og blod. "Dette er mit legeme, som hengives for jer..."  Gennem tiden blev ordene i folkemunde forvansket til "Hokus Pokus", i dag et lidt mistænksomt udtryk for noget, man ikke rigtigt forstår.  

Relikvier: hvad skal vi med dem?

Knogler, negle, hår, eller hele legemsdele: Nogle af ingredienserne i en ældgammel katolsk relikviekult. 
Er det blot afguderi eller magi?

Relikvierne i Bredgade

I Bredgade i København ligger et lille museum i tilknytning til Sct. Ansgars kirke. Her gemmes flere relikvier af både 1. og 2. grad, bl.a. en tå-knogle af Niels Steensens, en af anatomiens fædre, som for nyligt blev saligkåret.

Bordbøn

..er for mange noget, der hører fortiden til. Men bordbønnen har en vigtig rolle at spille i det hårdt pressede familieliv anno 2002.

De syges salvelse

Den katolske kirke har et sakramente for den alvorligt syge, der kæmper med den eksistentielle angst og uro. 

Kristi opstandelse Antoine Caron (1521-1599) Opstandelsen

Jesu opstandelse var ikke en genopvækkelse fra døden til genoptagelse af et almindeligt legemligt liv i gamle omgivelser. Jesu nye liv efter opstandelsen var et forvandlet liv, som han ikke skulle dø fra igen, og hans fremtoning var så anderledes, at ikke alle hans gamle disciple kunne genkende ham lige med det samme. Men den opstandne Jesus var også konkret til stede i fysisk og materiel forstand i en grad, så han kunne spise sammen med sine gamle venner og snakke med dem. 

Tegning: Kim BroströmAt gå ind

At gå ind, det er en fysisk handling. En beslutning eller en uoverlagt tilfældighed. Prompte eller med langt tilløb. På tærsklen til en bevidsthedsudvidelse.

 

Cølibat

I krisen ligger kimen til forandring. Udenfor dette nummers tema og foranlediget af den seneste tids pædofili-sager i USA, skriver Christian Troelsgård om cølibatet, dets historie og mulige fremtid.   

 
 

tilbage til toppen

Copyright tilhører Vero.dk
Må kun citeres i uddrag og med tydelig kildeangivelse og link til vero.dk